Szájhigiéniai rutin tippek

szájhigiéniai rutin

A kiváló szájhigiéniai rutin magában foglalja a rendszeres fogászati szűrővizsgálatot. A két vizsgálat közötti időben gyakorolhatja a helyes szájápolási szokásokat, amit a klinikai fogászati higiénikus személyre szabottan mutat be a páciensek részére.

Nézzünk meg néhány általános tippet, ezek közül:

 Sendula Zsanett „Vilma” tippjei

 Fogmosás

Minimum napi kétszeri fogmosás: reggel és lefekvés előtt este, ami a legfontosabb. Ne feküdjünk le úgy, hogy lepedék, ételmaradék marad a szájban, a fogak felszínén és a fogközökben. Próbáljuk meg minimum 2 percig mosni a fogainkat úgy, hogy minden egyes negyedre legalább 30 másodperc jusson. Gondosan ügyeljünk arra, hogy a fogkefe érintkezzen a fogak minden felületével, tetején lévő rágó résszel, valamint az összes oldallal. Fogkefénket fogmosás előtt ne vizezzük be, fogkrémből csak egy borsónyit tegyünk rá. Válasszunk puha fogkefét, a kemény sörte károsítja a fogakat és az ínyt. Cseréljünk fogkefét rendszeresen, maximum 3 havonta.

 Fogselyem

Fontos, hogy minden nap használjunk fogselymet. Mossunk kezet előtte, tiszta és száraz kézzel kezdjük el a használatát. A fogselymezést lehetőleg az esti lefekvés előtti fogmosást követően iktassuk be, használjuk minden fogközben, a hátsó fogaknál is! Óvatosan vigyük be a fogselymet a fogak közé, reszelő mozdulatokkal, követve az egyes fogak görbéjét. Ez megakadályozza az íny károsodását, majd a fogak falain óvatosan húzzuk a rágófelszín felé a selymet. Amikor egyik fogközből a másikba megyünk, tekerjünk egyet a fogselymen, hogy egyik fogközből a másikba ne vigyük át a lepedéket, ételmaradékot.

Szájöblögető

Különböző szájvizek vannak forgalomban, de nem feltétlenül van rá mindenkinek szüksége. Vannak olyan készítmények, amelyek csak kúraszerűen használhatók, mivel a napi használatot követően, akár teljesen elszínezhetik a fogak felszínét. Kérje ki fogorvosa, szájhigiénikusa véleményét. Megfelelő fogmosást követően, egy alapos öblítés sima csapvízzel is elegendő lehet.

Nyelvtisztítás

Különböző nyelvtisztítókat lehet beszerezni, de a legegyszerűbb megoldás, használni a már rendelkezésre álló szájápolási eszközünket, a fogkefét. Fogkefével, amennyit kényelmesen megtudunk mosni a nyelven, annyi részt tisztítsunk le a sörtékkel, majd öblítsünk egyet.

Mindezek mellett a legfontosabb, hogy rendszeresen látogassunk el szűrővizsgálatra, hiszen jobb megelőzni a probléma kialakulását!

A látogatások közötti fogmosási rutin bevezetésével és a találkozások alkalmával egyénre szabott tanácsadásnak köszönhetően fogaink és ínyünk sokáig erősek és egészségesek maradnak.

A következő kontroll időpont lefoglalásához vegye fel velünk a kapcsolatot, a Rock Rose Dental Lounge csapata szeretettel várja régi és új pácienseinket egyaránt.

Share:

Comments are closed.

Petőfi tér 3.

B lépcsőház, 1. emelet
1052 Budapest

+36 30 732 2008

Koppints a telefonszámra

Nyitvatartás

H, Sze, Cs: 10:00 - 18:00 Kedd: 13:00 - 18:00

drrockrose@gmail.com

Írjon e-mailt